In de workshop Participatief leiderschap in veiligheid die ik deze week begeleidde samen met Tom van Asperen zaten veel herkenbare punten en enkele eye-openers. Ik heb de ervaring dat mensen het meeste leren van eye-openers, dus ik wil er drie delen met jullie.

  1. Als ik wakker word, dan droom ik nog.

Dat veel grote bewegingen zijn begonnen als een droom dat geloven we graag. En het is verfrissend en effectief om in een goed gesprek waardering te krijgen voor elkaars dromen, wat iemand doet vliegen. Maar veel bewegingen gaan ten onder als mensen ruw wakker worden geschud door geruzie en conflicten. De energie gaat zitten in onderlinge strijd en dwarsbomen van elkaars aanpak. En daarom is het moment om te dromen juist als je wakker wordt. Die initiële droom terughalen helpt een conflict in goede banen te leiden omdat duidelijk wordt dat mensen alleen een andere benadering kiezen om hetzelfde te bereiken, en dát is essentieel een beweging creëren.

  1. Wees uitnodigend en dankbaar

Het belang van je welkom voelen in een groep en dankbaarheid ervaren als je iets doet kan niet worden overschat. Het is de kurk van iedere beweging dat mensen zich zinvol voelen, dat ze zich gedragen voelen door de andere leden. Dat kan als ik elk lid oprecht en warm uitnodig om deel te nemen en dat ik íedereen oprecht dank die iets met en voor de groep doet. Dat betekent schroom overwinnen maar als iedereen wat beweegt, beweeg je opeens samen. Wie kan zich een bewonersavond voorstellen waar mensen warm, dankbaar en uitnodigend zijn naar álle andere leden? Een prachtige ervaring en geweldig productief.

  1. De burger is volwaardig partner

Als je alle organisatorische en juridische lagen van participatie afpelt dan kom je tot een heel eenvoudig inzicht: de burger is in participatie een volwaardig partner die op geen enkele wijze onderdoet voor de professional. Het onderscheid tussen bevoegdheden en welke organisatie je onderdeel van uitmaakt doet niets af aan het feit dat je elkaar echt verder helpt. En hoe gelijkwaardiger ik mijn groepsleden zie en benader, hoe meer ik ze kan helpen en hoe meer ze mij kunnen helpen.

Een aantal krachtige lessen die mogelijk waren in een bijzondere en inspirerende workshop. Aan alle deelnemers dank voor jullie aanwezigheid en geweldige bijdrage!