Als iemand weet hoe je groepen mensen in beweging moet krijgen om de veiligheid te vergroten dan zijn het Dré van Roomen van de politie in Roosendaal en Albert Bienefelt van woningcorporatie Allee. Zij hebben de buurtpreventieteams in o.a. De Kroeven helpen opzetten. Met hen sprak ik over de succesfactoren en de volgende stap.

  1. Wat is jullie aandeel geweest in de buurtpreventie teams?

Dré en Albert leerden elkaar kennen door het werk in De Kroeven, een aandachtswijk. Ze bleken gelijksoortige ideeën te hebben over wat de wijk kon helpen verbeteren. Dré: “De straat is niet van de gemeente, die is van de mensen die er aan wonen. Ik kreeg een keer een vraag over wat ze konden doen om de gemeente zo ver te krijgen om de lelijke planten in een perk te vervangen. Ik zei, doe het gewoon zelf! Laat de bloemen desnoods sponsoren door het tuincentrum. Nu, als er een hond in dreigt te poepen roepen ze ‘hela! Ik heb daar een dag in staan harken! Weg daar!. Geef de wijk terug aan de bewoners, daarom werkt dat Opzoomeren ook.” Albert geeft aan dat zij de buurtpreventie teams daarom ook niet hebben ‘opgezet’ maar ze hebben hun geholpen zichzelf op te richten. “Ze bleken dat prima zelf te kunnen. We hebben wel de talenten gezocht en in contact gebracht met elkaar.”

  1. Hoe groeit een buurtpreventie team?

Het gaat helemaal nergens over!” zegt Dré vaak, als hij uitlegt hoe hij probeert mensen uit de wijk te steunen en sturen in het meewerken aan veiligheid. Dat is niet altijd met correct en hard werk, het gaat eerder over regelmatig aanwezig zijn en aandacht geven, iets geks bedenken om het mogelijk te maken. Social media helpt daarbij om ook virtueel aanwezig zijn voor diegene die je niet ziet. Je successen te vieren verdient bijzondere aandacht: het is essentieel omdat het positieve energie brengt.

Want het gaat niet vanzelf. Tijdens ons gesprek valt het woord ‘energie’ vaak. Die energie komst aanvankelijk van een kleine groep en dat kan soms zwaar zijn. Er is wel een fase dat de energie door steeds meer leden van de groep wordt overgenomen. “Je ziet het bijvoorbeeld aan het oprichten van een eigen facebook pagina waar ze successen opzetten. Ze gaan op bezoek bij een ander buurtpreventie team als dat wordt opgezet: ze hebben veel voor elkaar over” zegt Albert. Positiviteit en mensen die iets willen, gat geeft energie. En zegt Dré, “Waar geen wil is ben ik weg”.

  1. Hoe kan de politie helpen participatieprojecten tot een succes te maken?

De goede dingen doen. Het gaat om vanuit het perspectief van de bewoner te denken.” stelt Dré. André: “Als je bijvoorbeeld een afspraak wil plannen met iemand dan kan het zijn dat dat beter uitkomt in de avond of het weekend. Daar moet je flexibel in zijn. Bezoek brengen aan hun projecten waardeert men ook enorm en geeft hen weer energie om verder te gaan.”

  1. Als jullie een vraag konden laten beantwoorden door onderzoek, wat zou die zijn?

Albert: “Wij worden geconfronteerd met de vraag: wat levert het nu op? Als de gemeenteraad besluit om geld te geven dan moet het goed verantwoord. Wij zijn zelf overtuigd en hebben positieve ontwikkelingen gezien maar het zou fijn zijn om iets meetbaars te hebben.” Dré vult aan: “Succes is niet alleen maar dat er in een wijk 75% minder inbraken zijn ergens, succes is ook dat mensen elkaar gaan helpen, voorkomen dat er criminaliteit of ongelukken plaatsvinden. Die effecten zou je willen laten zien.”

  1. Wat is jullie volgende stap?

Dré “We moeten nu de schwung erin houden. Hoe houd je de boel bij elkaar en geef je soms weer een impuls? We hebben met een aantal situaties geluk gehad, zoals het initiatief 1dagniet, dat was een geweldige aanleiding voor projecten. En dit jaar heb ik alleen maar gezegd, ’11-12-14′ komt eraan en ze gingen direct bezig. Er komt een grote vrachtwagen van een sleutelmaker en ze gaan rondjes fietsen om te surveilleren.”

Op basis van vele gesprekken, waaronder deze met Dré en Albert ga ik een onderzoeksvoorstel indienen bij Politie en Wetenschap. De hoofdvraag zal zijn: hoe krijgt een burgerparticipatieproject kritische massa? Of, vertaalt in hoe Dré het zou kunnen zeggen: hoe krijgen buurtpreventie teams voldoende energie om uit zichzelf de goede dingen te gaan doen? Heb je het antwoord? Of wil je er aan bijdragen? Laat het weten en ik neem contact op!

 

Met dank aan Christian Traets voor de foto!